Ana Sayfa Sağlık Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Yapılması Gerekenler

Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Yapılması Gerekenler

1194
0
Çocukların sık hastalanmasına zemin hazırlayan zayıf bağışıklık sistemi, çocukları erken yaşlarda hastane ve ilaçlarla tanıştırıyor. Oysaki çocuğun normal doğumla dünyaya gelmesi, ilk 6 ay takviyesiz, sonrasında takviyeli en az iki yıl anne sütü ile beslenmesi, ek besinlere zamanında ve doğru başlanması, aşıların doğru zamanda yapılması ve ailenin çocuğu aşırı hijyenik koşullarda yetiştirmemesi gibi etkenler çocuğun bağışıklık sisteminin yapı taşlarıdır.
cocuklarda-bagisiklik-sistemi
Çocuklarda Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Yapılması Gerekenler…
Anne Sütü
Doğumdan önce anne karnındaki bebeğe hastalıklardan koruyucu özelliği bulunan antikorlar geçmektedir. Anne sütü ise bağışıklık destekleyici elementler ve antikorlar açısından fazlasıyla zengindir. Özellikle ilk sütte (kolostrum) aşırı derecede bağışıklık destekleyici vitaminler bulunmaktadır. Bebek doğar doğmaz verilmesi gereken ilk süt, ileriki dönemlerde devam edilirse sağlam bir bağışıklık sistemi oluşturulmuş olur. Bebeğe doğduğu andan itibaren ilk yarım saat içinde hastalıklara kalkan olan anne sütü mutlaka verilmeli, 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, ek gıda doğru bir şekilde zamanında verilmeli, sağlıklı ve doğal gıdalar ile anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Bunların dışında aşılar zamanında ve doğru bir şekilde yaptırılmalıdır. Böylece sağlam ve güçlü bir bağışıklık sistemi bebeğe kazandırılmış olur.
Çocuğu Hastalıklardan Koruyan Önlemler
Çocuklar yaşlarına uygun gıdalarla günde 5-6 beslenerek bağışıklık sistemine destek verilmelidir. Çocuğun gün içinde mineral, vitamin, yağlar, protein ve karbonhidrat içeren gıdalarla dengeli beslenmesi gerekmektedir.
Mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerle bağışıklık sistemi takviye edilmelidir. Özellikle soğan ve sarımsağın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri göz önüne alınarak yemeklerine bolca konulmalıdır. Koyu yeşil ve sarı yapraklı meyve ve sebzelerin A vitamini açısından, turunçgillerin ise C vitamini bakımından zengin olduğu unutulmayarak mevsiminde bolca yedirilmelidir. Özellikle 1 portakal ve mandalina günlük olarak çocuğa yedirilmelidir. E vitamini bakımından zengin olan zeytin, kuruyemiş ve zeytinyağı verilmeli, D vitamininden mahrum kalmaması için çocuk kış da olsa en az yarım saat güneşe çıkarılmalıdır.
Ayran, yoğurt, kefir ve az tuzlu turşu gibi probiyotikler günlük beslenmelerinde mutlaka bulundurulmalıdır.
Demir eksikliğinin oluşmaması için kırmızı et, pekmez, yumurta, bakliyatlar, kuru üzüm ve yeşil sebzeler haftada en az iki defa verilmelidir.
Önemli bir antioksidan olan selenyum içeren besinler (mantar, kuzu ve dana ciğeri, ton, somon balığı ve karides gibi) beslenmesine eklenmelidir.
Çocuk beslenmesinin yeterli ve dengeli olması, bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılan ilaçlardan daha etkilidir. Bu tür ilaçların faydası yanında zararları olduğu da unutulmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz