Kadın vücudu her ay sağlıklı bir döllenme için hazırlık yapar ve yenilenir. Bu yenilenmenin son halkası ise adet döngüsüdür. Sağlıklı bir döllenme sağlanamaması durumun rahim içi duvarı bir miktar kanla birlikte vücuttan atılır. Endometriozis yani çikolata kisti ise rahim iç duvarının sağlıklı bir döngü içerisinde vücuttan atılamayıp bu hücrelerin vücutta rahim dışında herhangi bir bölgeye yerleşmesidir. Bu dokuların yumurtalıklarda yerleşmesine ise çikolata kisti denir. Bu dokular tıpkı adet kanamasında olduğu gibi kanayabilirler. Bu sebeple koyu kahverengi yahut kırmızı renge sahiptirler. Damla çikolataya benzer görüntülerinden dolayı bu şekilde isimlendirmişlerdir.
Çikolata kisti için riskli kişiler:
Çikolata kisti ülkemizdeki her 6 yetişkin kadından 1 de görülmektedir. Çikolata kistinin oluşum sebebi henüz bilinememektedir fakat yoğunlukla 35 yaş üste kadınlarda daha çok karşılaşılmaktadır. 3. dereceye kadar kan hısımlarında endometriozis hastalığıyla karşılaşılmış kişiler ve 35 yaş üstü kadınların risk altında olduğunu söylemek mümkündür.
Çikolata kisti belirtileri:
1-Adet döneminden birkaç gün önce başlayan olağanın üzerinde kasıt, karın ve bel ağrısı
2-Adet dönemi sancılarının 2 günden fazla sürmesi veya normalin üzerinde sancı
3-uzun süreli ishal, kabızlık ve gaitada renk değişikliği
4-dışkıda kanlı görüntü
5-kronikleşmis kasık ve karın ağrısı
6-cinsel ilişki sırasında sancı
7-Doğal yollardan gebe kalamama
Çikolata kisti tedavisi
Çikolata kisti tedavisinde ilaç tedavisi, açık ameliyat veya laparoskopi tekniğiyle kistin çıkarılması olarak 3 tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden hastanın yaşı, kronik rahatsızlıklar ve kistin büyüklüğüne göre uygun teknik kullanılmaktadır.
Çikolata kistleri yüzde 99 iyi huyludur. Kansere sebep olmazlar. Çikolata kistleri kanser endişesiyle değil kısırlık endişesiyle ameliyat edilir. Çikolata kisti tedavisinden sonra hastaların birçoğu 1 sene içerisinde doğal yollarla gebe kalırlar. Hastaların bu süre zarfında doğal yollarla gebe kalamamış olmaları tehlike arz eder ve artık tüp bebek tedavisine başlanması gerekir. Tüp bebek tedavisinden sırasında hastaların gebe kalma oranlarını anne adaylarının yaşları ve çikolata kisti sebebiyle yaşadıkları kısırlık dönemlerinin uzunluğu etkilemektedir. Çikolata kisti tedavi edilmeden de tüp bebek yöntemi uygulanabilmektedir.