BÖBREK KANSERİ BELİRTİLERİ
Böbrekler, insan vücudunda boşaltım sisteminin birer üyesi olan fasulye biçiminde organlardır. Boyları ortalama 10 cm olan böbreklerin görevi, bir protein toksini olan üre ve benzeri metabolizma atıklarını nefronlar vasıtasıyla kandan süzerek idrar şeklinde sistemden boşaltmaktır. Böbreklerin işleyip boşalttığı idrar sayesinde, vücutta asit-baz ve su-elektrolit dengesi sağlanır. Böbrek kanserlerinin meydana geliş nedenleri henüz tam olarak belirlenememiştir. Buna karşılık bu kanserlerin oluşumunda risk grupları mevcut olmaktadır. Sigara kullanımı, genetik faktörler ve soya çekim, yüksek tansiyon, daha önce tedavi amaçlı radyasyon alan kimseler ve özellikle kadınlarda obezite, böbrek kanserinin ön görülen nedenleri arasındadır. Böbrek kanserleri, genellikle 50 ila 70 yaş aralığında görülmektedir. Erkeklerde, kadınlara oranla iki kat fazla böbrek kanseri vakası yaşanmaktadır. Böbrek kanserleri genel olarak iki ayrı tipten oluşur. Birinci tip, böbreğin idrarı ürettiği Parankim adı verilen bölgede oluşan kanserlerdir. İkincisi ise, idrarın toplandığı havuzcuktan oluşan ve Pelvis Renalis ismindeki toplayıcı sistemde oluşan kanser tipidir. Böbrek kanserleri, erken aşama da genellikle kolay ve tamamen tedavi edilebilir yapıdadırlar. Kanserli yapı büyüdükçe ve erken tanı şansı olmadığında tedavi şansı azabilmektedir. Her iki tip türde de böbrek kanseri belirtileri başlıca; idrarda kan, böbreklerin bulunduğu bölge de ağrı, süregelen iştahsızlık, genel olarak nekahat hali, kilo kaybı, tekrarlayan yüksek ateş durumu, yüksek tansiyon ve kansızlık olarak görülmektedir.
Böbrek kanserleri, erken fark edilmediklerinde ve ilerleme gösterdiklerinde Metastaz, yani diğer organlara da sıçrama ve yayılma eğilimindedirler. Bu durumlarda böbrek kanseri belirtileri, kanserin yayıldığı diğer organlara göre farklılıklar gösterebilir. Hastalık akciğerlere yayılmış ise şiddetli öksürük, nefes darlığı ve kanlı balgam çıkarma görülebilirken, ileri aşama da beyine yayılım gerçekleşirse, baş ağrısı, şuur kaybı ve felç belirtileri ortaya çıkabilir. Böbrek kanserlerinin tanısı, ilk olarak ilgili bir Nefroloji hekiminin gerçekleştireceği fiziki bir muayene ile başlar. Böbreklerin bulunduğu bölgede, genel duruma aykırı bir sertlik ve ele gelen bir kitle, gelişmiş tetkiklerin yapılması gerektiğine işaret bir durum olarak kabul edilir. Kan ve idrar testleri yapılır, hastanın genel şikayetleri ve yakınmaları, doktorun bulguları belirleme de ve ileri ki aşama tetkiklere karar vermesi için önemli rol oynar. Hekim, böbrek ve çevresindeki diğer organların durumunu görebilmek için Ultrasonografi, İntravenöz Ürografi ve Bilgisayarlı Tomografi gibi ileri tetkiklerle hastalığın bulunduğu bölgeyi, hangi aşama da olduğunu ve çevre organların durumunu tespit eder. Böbrek kanserlerinin tedavisi, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve kanserin hangi aşamada olduğu ile yayılım durumuna göre belirlenmektedir. Genellikle cerrahi müdahaleye ek olarak, radyasyon tedavisi ve bağışıklık sistemini geliştirmeye yönelik biyolojik tedavilerden oluşur.
Erken tanı ve teşhis için böbrek kanseri belirtileri’ni bilmek ve dikkate almak hastalığın doğru ve etkili tedavisi için büyük önem taşımaktadır.