Ana Sayfa Sağlık Böbrek Büyümesinin Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Büyümesinin Belirtileri ve Tedavisi

516
0

Böbrek Büyümesinin Belirtileri ve Tedavisi

Kandaki atık maddelerin atılması için filtre görevi gören böbrekler bu maddeleri üreye çevirerek vücuttan atılmasına yardımcı olurlar. Böbreğin büyümesi veya genişlemesinde böbrek normal durumundan daha büyük bir boyuttadır. Böbrekte büyüme her yaştan insanda görülebilir. Hatta hamile kadınlara yapılan ultrason görüntülenmesinde doğmamış bebekte de böbrek büyümesi görülebilir. Tıp dilindeki ismi “ hidronefroz “  olan böbrek büyümesi erken teşhis edilip hemen tedavisine başlanılmalıdır. Tedavisi geciktirilen ya da geç kalınan böbrek büyümesinde böbrekte geri dönüşü olmayan hasarların oluşmasına neden olur.

Belirtileri

Böbrek büyümesine neden olan en yaygın sebepleri şöyle sıralayabiliriz. Böbrek büyümesinin en yaygın belirtilerinden birisi de yorgunluktur. Genellikle bu yorgunluk anemi kaynaklıdır. Yorgunluk, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Böbrek büyümesi olan hastalarda yüksek kan basıncı çok yaygındır. Yüksek tansiyon kendisini hastalığın daha ilk aşamalarında gösterir. Böbrek büyümesi olan hastalarda yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığı zaman daha ciddi sorunlar baş gösterebilir. Böbrek büyümesi olan hastaların idrarında da birtakım renk değişiklikleri ortaya çıkar. Kişi çok sıklıkla geceleri idrara çıkar ve idrar köpüklüdür. Hasta olan kişilerde sindirim sistemi rahatsızlıkları da görülür. Bunlar arasında en yaygın olanları mide bulantısı ve kusmadır. Böbrek büyümesi olduğu zaman kişide sinir ve kas sistemi ile ilgili birçok belirti meydana gelir. En belirgin durumlar kaslarda kasılma ve krampların olmasıdır. Kaşınma da böbrek büyümesinin bir başka belirtisidir. Bunun sebebi de hastaların kanında atıkların birikmesi, vücuttaki elektrolit dengesizliği ve ilaç alerjisidir. Böbrek büyümesinin en karakteristik belirtilerinin başında sırt ağrısı gelmektedir. Bunun nedeni böbrek büyümesi sırasında çevre dokulara baskı oluşmasıdır. Bu durumda sırt bölgesinde ağrılara neden olur.

Nedenleri

Böbrek büyümesinin çeşitli sebepleri olabilir. Tedavisi de böbrek büyümesinin nedenine göre değişiklik gösterir. Böbreklerde büyüme polikistik böbrek hastalığından dolayı olabilir. Polikistik böbrek hastalığında böbrek içinde kistler oluşur ve kistlerin içi su doludur. Polikistik böbrek hastalığı böbreklerde fonksiyon bozukluğuna ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Hastalığın belirtileri arasında; uyuşukluk, yüksek tansiyon, eklemde ağrı, sırt ağrısı, baş ağrısı, idrara kan karışması ve idrar yolu enfeksiyonları vardır. İdrar yollarının bloke olması böbreklerin şişmesine neden olur. Bu duruma hidronefroz denir. İdrarın böbreklerden mesaneye aktarılması gerçekleşmez ise idrar böbrekte birikir ve bu durum böbreğin büyümesine neden olur. hidronefrozun daha ileri aşaması ise piyonefrozdur.

Bazı durumlarda böbreğin içinde iltihap oluşur. Teşhis ultrason yardımıyla yapılır. Vücudun anormal proteinler üretmesi ve bu proteinlerin dokularda birikmesi sonucu amiloidoz hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık böbrekleri de etkiler. Kandan gelen atıkların filtre edilmesini sağlayan böbrek tübüllerinde oluşan kötü huylu tümörler böbrek büyümesine neden olabilirler. Mesaneden idrar yoluna doğru yayılan bir enfeksiyon olan pylonefrit bir ya da iki böbreği de etkileyebilir. Akkiz böbrek kisti hastalığında kist yığınlarından dolayı böbrek büyük görünür. Bu hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülür ve genel olarak böbrek yetmezliği ile sonuçlanır. Bir böbrek veya nadirde olsa iki böbreğin dokuları üzerinde kist oluşumundan dolayı anormal bir şekilde büyümesi sonucu böbrek displazisi ortaya çıkar. Bu hastalık özellikle bebekleri vurur ve daha anne rahmindeyken ortaya çıkar.

Tedavisi

Böbreklerde oluşan büyümenin tedavisi nedenine göre değişir. Böbrek büyümesine böbrek displazisi neden olduysa çocuklarda karın ağrısı ve yüksek tansiyon olmadığı sürece tedavi uygulanmaz. Yalnız belirtiler gelişirse ve devam ederse böbrek alınmak zorunda kalır. Akkiz böbrek kisti hastalığından dolayı oluşan böbrek büyümesinde kistler zararsızdır. MR, ultrason ve BT yardımıyla kistler alınır. Eğer kistler enfeksiyon kaparsa o zaman antibiyotik tedavisi uygulanır. Pylonefrit sonucu oluşan böbrek büyümesinde genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Diğer bir neden olarak gösterilen böbrek hücreli kanser tedavisinde ilk tercih ameliyattır ama bunun yanında radyoterapi ve kemoterapi tedavisi de uygulanır. Böbrek büyümesine amiloidoz hastalığı neden olursa tedavide anormal proteinler kontrol altına alınmaya çalışılır. İlaç tedavisinin yanında beslenme programı da uygulanır. Hastalığın sebebi piyonefroz ise deri altından böbreklerden su alınır. Polikistik böbrek hastalığında kan basıncını dengeleyici ilaçlar kullanılır. Hidronefroz hastalığında antibiyotik tedavisi ile problem çözülmeye çalışılır ve böbrek rahatlatılır. Böbrek büyümesinin neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra tedavi o sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik olacaktır. O sorunun ortadan kaldırılması böbrek büyümesi hastalığının tedavisi anlamına gelmektedir.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz