Ana Sayfa Sağlık Ankilozan Spondilit Belirtileri ve Tedavisi

Ankilozan Spondilit Belirtileri ve Tedavisi

458
0

Ankilozan Spondilit Belirtileri ve Tedavisi

Omurganı iltihabı sonucunda omur hareketlerinin azalma veya yok olmasını ifade eden bir hastalık olan Ankilozan Spondilit en fazla omurganın son kısmı ile leğen kemiği arasında bulunan eklem ve omurları etkiler. Hastalık temel olarak omurgayı etkilemesine rağmen omurga dışı eklemleri de ekleyebilir. Bunlar arasında kalça, diz, ayak bileği ve omuz eklemleri gelmektedir. Bu hastalık oluşumunda iltihaplanmadan dolayı iki kemik birleşir ve tek kemik şeklini alır. Başta bel bölgesi olmak üzere eklemlerde hareketleri kısıtlar. Omurgada, kalça, ayak ve diz eklemlerinde iltihap meydana gelebilir. Bu hastalık sık karşılaşılan bir hastalık olmamasına rağmen genç erkeklerde görülür ve kişinin yaşam kalitesinde düşüklüğe neden olur. Hastalığın çok ilerleyen bölümlerinde omurganın hareketi tamamıyla sınırlanabilir. Yalnız hastalık sadece bel ağrısı veya sabahları uyanınca belde tutukluk şeklinde de kendini gösterebilir. Hastalık ilerleyen bir özelliğe sahiptir ve kesinlikle kireçlenme hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Kireçlenme omurganın aşınması sonucu ortaya çıkar ve yaşı ilerlemiş kişilerde daha çok görülür. Ankilozan Spondilit hastalığı ise genç yetişkinlerde görülür ve kemiklerin birbiriyle kaynaşması rahatsızlığından oluşur.

Belirtileri

Ankilozan Spondilit hastalığının en yaygın belirtileri arasında bel ve kalçada oluşan ağrılar vardır. İltihabi durum hastalığın etkilediği yerlerde ağrıya ve eklem katılığına neden olur. Dinlenme sonrasında da ağrı belirgin bir durumdadır. Örnek vermek gerekirse; hasta sabah yatağından kalkarken bel ve kalçasında şiddetli bir ağrı vardır. Ağrı, hareket ettikçe azalır. Ağrının süresi hastalığın şiddetine göre değişir. Hasta, bazı durumlarda gecenin bir vakti şiddetli bir ağrı sonucu uyanabilir. Omurlardaki iltihabi durum uzadıkça omurlar birbirine kaynaşmaya başlar ve ilk olarak omurun hareketleri azalır ve daha sonrada hareketler tamamen kaybolur. Ankilozan Spondilit hastalığının en erken ve en belirgin olan belirtisi omurgada oluşan ağrıdır. Bu ağrı en çok bel ve kalça ağrısı şeklindedir. Bu ağrının genel özellikleri arasında; hastalık 20 – 30 yaş aralığında daha sık görülür. Başlangıcında ağrılar genelde hafiftir ama zaman geçtikçe ağrılar daha da şiddetlenir. Burada önemli olan ağrının 3 aydan fazla devam etmesidir. İstirahattan sonra ağrılar artar. Sabah oluşan tutukluk 30 dakikadan fazladır. Hareket, ağrının azalmasını sağlar. Gecenin ikinci yarısında ortaya çıkan ağrı hastayı uykusundan uyandırabilir. Sağ ve sol bölgede yer değişikliği yapan kalça ağrısına neden olabilir.

Omurga hareketlerinde azalma meydana gelir. Örnek vermek gerekirse; bel hareketlerinin kısıtlamasından dolayı ayakkabı ve çorap giymek kişi için zorlaşır. Ankilozan Spondilit hastalığında en yaygın ağrı kalça ağrısıdır. Ağrı, kalça ekleminde, kalça ya da baldırlarda veya yürürken zorlanma şeklinde meydana gelebilir. Tendon ve eklemlerde oluşan iltihaptan dolayı omuz ağrısı oluşabilir. Etkilenen omuzun hareketleri kısıtlanır. Hastalıktan tek veya birkaç eklem etkilenebilir. Kalça, diz ve ayak bileği eklemleri omurga dışında en çok etkilenen eklem yerleridir. Eklem yerlerinde ağrı, şişlik, ateş ve dinlenmeden sonra gözle görülür bir tutukluk olabilir. Tendon ve bağların kemiklere yapıştığı yerde iltihaplanmalar olur. Omurların dışında el bileği, topuk ve kaburga gibi tendon ve bağların çok olduğu yerlerde iltihaplanmalar görülebilir. Eğer kaburgalar etkilenirse kişi derin nefes alırken, öksürürken ve hapşırma esnasında göğüs ağrısı duyabilir. Bu belirtilerin yanında hastalığın aktif olduğu zamanlarda kişide halsizlik, yorgunluk ve kendini iyi hissetmeme gibi durumlar göze çarpar. Geceleri bel ya da eklem ağrılarından dolayı uykusuzluk sorunu baş gösterir. Bu tür hastalarda hafif bir ateş ve kilo kaybı vardır. Diğer yandan bu hastalık gözleri, kalp, akciğer böbrekler, sinir sistemi ve bağırsakları da etkileyebilir.

Teşhisi ve Tedavisi

Hastalığın teşhisinin konulması için kişinin tam bir fiziksel muayeneden geçmesi gerekir. Bunun yanında hastanın şikâyetleri de teşhisin konulmasında yardımcı olacaktır. Belirtilerin dışında bazı testler ve röntgen filmleri istenir. Yapılan testlerde HLA – 27 pozitif çıkar. Kansızlık vardır. Ayrıca omurga ve leğen kemiklerinin filmlerinin çekilmesi teşhis konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Ankilozan Spondilit hastalığının tedavisi, hastalığın şiddeti ve etkilenen bölgeye göre farklılıklar gösterecektir. Hastalığın tedavisinde temel amaç; hastanın ağrı, tutukluk ve yapısal belirtilerini en aza indirmek, omurganın etkilenmesinden dolayı oluşabilecek olumsuz durumları önlemek, omurga ve eklem dışı oluşabilecek belirtileri en aza indirmektir. Omurganın hareketliliğini ve akciğerin kapasitesini korumak için fizik tedavi ve egzersiz şarttır. Uygulanacak ilaç tedavisi ile iltihabi durumları azaltmak, hastanın yaşam kalitesini normale döndürmek ve hastalığın ilerlemesini engellemek vardır. Ağrının kontrolü ve sabah tutulmalarını engellemek için steroid olmayan ağrı giderici ilaçlar kullanılır. Bazı hastalarda tedaviye cevap vermeyen eklem iltihapları durumunda kortizon enjeksiyonu kullanılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz