Ana Sayfa Sağlık Akut Romatizmal Ateş

Akut Romatizmal Ateş

417
0
Kalp romatizması olarak da bilinen bakterilerin neden olduğu farenjitten 1-2 hafta sonra ortaya çıkan, vücudun birden fazla bölgesini tutan, ani başlayan ve merkezi sinir sistemi, deri ve deri altı dokusunu tutan sistematik bir rahatsızlıktır.  Vücut bağışıklık sistemi  bu hastalıktan oldukça olumsuz etkilenmektedir. Akut romatizmal ateş, genç yaşta görülen kalp hastalığının en sık nedeni olduğu tespit edildiği için oldukça önemlidir çünkü romatizmal kalp hastalığı 40 yaşından önce görülen kalbe bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalığa sebep olan zararlı bakteriler olduğu için hastalık kendini yenileyebilir ve ilk rahatsızlıktan daha şiddetli seviyededir. Ayrıca bu hastalık genetik olarak aktarım gerçekleşmiş olabilir. Bu konu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır ve bu konu üstünde durulmaktadır.
           Akut romatizmal ateş belirtileri nelerdir?
     Akut romatizmal ateş en sık 5-15 yaşları arasında görüldüğü için bu yaş gruplarının hastalığı olarak kabul edilir. Boğaz enfeksiyonu geçiren çocuk uygun dozda ve sürede antibiyotik almazsa romatizmaya yakalanma riski artmaktadır.Bu sebepten hastalık belirtileri boğaz enfeksiyonundan yaklaşık 2-3 hasta sonra ortaya çıkar. En belirgin belirtileri diz, ayak ve el bileğinde şişlik, ağrı, sıcaklık artışı ve hafif kızarıklıktır. Bunun dışında kalp, eklem, ciltte büyük hasarlar oluşmaya başlar. Çünkü kalp kapaklarında hasara ve işlev bozukluğuna yol açabilir.Hafif olan kalp kapak hastalıkları erken tanı ve tedaviyle zamanla düzelebilir, fakat çoğu zaman hasar kalıcı olmuştur. Bazı çocuklarda belirtiler beyinde oluşan hasarla meydana gelebilir.  Yüz, el, kol ve bacaklarda istemsiz anormal hareketlerin oluşumu ve huy değişimi olarak beyindeki zarar kendini açığa vermiş olacaktır.
           Akut romatizmal ateş tedavisi nasıldır ?
    Akut romatizmal ateş hastalığında tedbir almak çok önemlidir.  5-15 yaşları arasındaki çocukların boğaz enfeksiyonu geçirmesi halinde mutlaka düzgin tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü akut romatizmal ateşin belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Boğaz enfeksiyonunun romatizmaya çevirmesine engel olmak tedavi sayılabilir. Çocukların beslenmesine , ilaç saatlerine ve istirahat etmelerine dikkat edilmelidir. Ayrıca doktor kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
        Akut romatizmal ateş tekrarlamaması için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
   Bu rahatsızlığı geçiren çocuğun ilk 5 yıl içinde yeniden hastalanma olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebepten çocuklarda ağız ve diş temizliğine ayrıca doktor tavsiyesinde antibiyotik kullanımıyla korunmaya çalışmak en doğrusudur. Doktorunuzla sürekli iletişim halinde olunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz