Adet Kanamaları
Normal adet kanaması ne kadar sürer?
Kanama süresi ve miktarı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. İki-üç gün süren kanamaları normal olarak kabul edebileceğimiz gibi bir hafta süren kanamaları da normal olarak kabul edebiliriz. Ama kişi gelip de “Bir gün süren kanamalarım var.” veya “Bir haftayı geçen kanamalarım var.” şeklinde şikayetlerde bulunuyor ise bu durumun mutlaka araştırılması gerekir. Genellikle kanamanın başladığı ilk gün kanama miktarı biraz daha azdır. İkinci ve üçüncü günde gittikçe yoğunlaşır ve yoğunluğunu artırarak bitmesi gerekir. Ama başlangıçtan itibaren aynı yoğunlukta gidiyorsa veya hiç durmaksızın azar azar geliyorsa bunu da normal olarak kabul edebiliriz. Kanama miktarını hastaya sorguladığımıza bunu genellikle ped miktarı ile sorgulamaya çalışırız. Ancak tabi ki ped değiştirme süreleri kişiden kişiye değişiklik göstediği için de bazı skalalarımız ve tablolarımız vardır, onları işaretlemelerini isteriz. Günde tek ped kirletmek normal olarak adlandırılabildiği gibi günde dört-beş ped kirletmek de bazen normal olarak adlandırılabilir. Ancak kişi bir gün içinde bir paket ped bitiriyorum ya da tampon yetiştiremiyorum gibi şikayetlerle gelirse bunu aşırı kanama olarak değerlendirebiliriz.
Az kanamalı veya kısa süren adet neden olur?
Kanama miktarının az olması, süresinin kısa olması, günlük bir-iki pedi geçmeyen veya iki günden daha kısa süren kanamaların olması hipomenore olarak adlandırılır. Hipomenore genelde menopoz dönemine yakın olan kadınlarda görünebilir ve bu normal olarak görülmelidir. Bunun yanında, eğer genç yaş grubunda hastada kanama miktarı çok azsa ve bu gebeliğe engel bir durum teşkil ediyorsa, rahim içerisinde her adet döneminde atılan katmanın mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Artı hormonal olarak da bu hastanın mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Herhangi bir, tiroit dediğimiz guatr probleminin olmadığına, kadınlık hormonlarının yeterli salgılandığından, kişinin östrojen miktarının normal olduğundan, rahim içerisinde bu katmanın yapışıklığına neden olabilecek herhangi bir patoloji, herhangi bir sorun olmadığına emin olmak gerekir. Her adet döneminde rahim içersinde bulunan ve döl yatağı olarak bilinen, bir adet döneminden diğer adet dönemine kadar geçen süre içerisinde vücutta mevcut olan hormonlarla birlikte kalınlaşan bir tabaka atılır. Bu atılan tabakanın çok ince olması durumunda kanama miktarı çok az olur. Bu noktada unutulmaması gereken bir şey de bu kanamanın dışarı atılımına engel olabilecek herhangi bir patolojinin olup olmadığının da değerlendirilmesidir. Yani bunların hepsi aslında beraber değerlendirilmeli, hem hormonal hem de ultrasonografik olarak anatomik(yapısal) bir sorun olup olmadığına bakılmalıdır.
Aşırı kanamalı veya uzun süren adet neden olur?
Bir haftanın üzerinde süren âdet kanamalarının devam etmesi anormal olarak kabul edilebilir. Bu tür kanamayı yapıcı etkenler mutlaka araştırılmalıdır. Rahimle ilgili patolojiler, yani rahimde oluşan bir çeşit ur, (ki bunların bir çoğunu miyomlar oluşturur) rahim içerisinde veya rahimin ağzında var olan polip gibi et parçacıkları, bunun haricinde kistler ve bazı hormonal düzensizlikler yapabilecek durumlar kanama miktarını artırabilir. Bunun yanında gelen hastanın spiralinin var olması, enfeksiyonu olması, rahim içerisinde enfeksiyonu artırıcı bir nedenin bulunması, geçirilmiş bazı operasyonlar veya yapılan herhangi bir girişimsel olay, örneğin hastanın düşük yapması gibi birçok faktör mutlaka araştırılmalıdır. Eğer mevcut faktör araştırmaları içerisinde herhangi bir neden bulunamıyorsa bu noktada kanamayı azaltıcı ilaçlara başlanabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, belirli yaş dönemlerinde kanama miktarını arttıran iyi huylu tümörler gibi kötü huylu tümörler de bulunabilir. Biz bu noktada hastalığın şiddetini, kanamanın miktarını ve artı hastanın durumunu, yaşını, doğumunu ve ultrasonunu değerlendirerek gerekirse biyopsi yapılmasını öneriyoruz. Yani rahim iç katmanının alınarak patolojik incelemesinin yapılmasını öneriyoruz.
Adet kanamalarındaki düzensizlikler nasıl tedavi edilir?
Kanama miktarınız fazlaysa, veya kanama süreniz bir haftayı geçiyorsa mutlaka jinekoloğa başvurunuz. Yapılacak ultrasonla rahim iç tabakasının kalınlığı mutlaka değerlendirilir, bu kalınlığa komşu olabilecek bir tümörün var olup olmadığı değerlendirilir, bu kanamayı artıracak rahim kalınlaşmalarının üstesinden gelinebilir. Bunun dışında kanama miktarı yoğun değil ama devamlılık arz ediyorsa da hormonal olarak herhangi bir patoloji olup olmadığına bakılır.
Mevcut spiraliniz varsa bu değerlendirilip çıkarılır, enfeksiyon varsa enfeksiyon tedavisi uygulanır. Ancak kanamaya neden olan bir miyom gibi tömörel bir durumsa operasyonla bu durum düzeltilir. Herhangi bir patoloji saptanmadıysa veya kanamayı artırıcı ve yer kaplayıcı herhangi bir oluşum saptanmadıysa ve enfeksiyon yoksa bu noktada hastanın yaş grubuna göre tedavi düzenlenir. Eğer yaş grubu olarak otuzbeş yaşın üzerindeyse, ve kanama miktarı çok fazla, tedaviye de cevap verilmiyorsa bu noktada kanayan yerden bir örnek alınıp incelenir. Eğer hiperplazi gibi kansere neden olabilecek bir durum söz konusu değil, sadece düzensiz bir şekilde hormonal salınımdan mütevellit bir olay var ise bu durum çok basit hormonal preparatlarla bu kanama düzensizliği ve adet dönemindeki kanama fazlalığı düzeltilebilir. Eğer hastanın ağızdan hormon almasına engel bir durum söz konusuysa kanama miktarını azaltacak hormonlu spiraller takılabilir.
Kanamanın az olduğu adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?
Kanama miktarının fazla olması kadar çok az olması da patolojiktir. Bu duruma da hipomenore adı verebiliriz. Eğer hasta genç yaş grubu dediğimiz yaş gurubundaysa yani yirmibeş-otuzbeş yaş grubunda ise ve mevcut başka bir patolojisi veya geçirilmiş herhangi bir enfeksiyonu yok ise rahim içerisinde yapışıklığa neden olabilecek bir operasyon veya bir girişimsel olay yoksa hormonal gerekir.
Adet Döneminde Bakım
Adet döneminde tampon nasıl kullanılır?
Vajinal tampon kullanımında özellikle dikkat edilmeli gereken, parmaklarının arasına alıp biraz daha derine,çok derine olmadan tabi,yerleşmesini sağlamaktır. Esas amacına ulaşması için, rahim ağzından boşalan kanı çok iyi emebilmesi için biraz yukarıda olması gerekiyor. Zaten ipin uzunluğuna göre onu kullanan kadın da fark edecektir. İpin ucu az bir kısmı biraz dışarıda kalarak yerleştirildiği takdirde vajinayla yerleştirildiği zaman fonksiyonunu görür. Vajinal tamponun esas fonksiyonu kadının serbestliğini sağlamaktır. Bu amaca hizmet eder. Adet kanamasının en yoğun olduğu günlerde dahi havuza bile girebilsin, günlük yaşantısı çok olumsuz etkilenmesin diye kullanılır. Esas fonksiyonu buru ve kullanımı da bu şekildedir.